20 Mayıs 2019 Pazartesi

KAVUN, BEYAZ PEYNİR İKİLİSİ

Bu resme bakıp da ilk okuduğunuzda aklınıza gelen büyük bir ihtimalle yanında RAKI' nında olduğuydu. Oysa bu ani düşünce şekliniz Önyargılı bir düşünce ve davranış şekli geliştirmiş olmanızdan kaynaklanabilir. Tabiki Türkiye'de 100 kişiye bu resmi gösterseniz veya "Dün akşam masada Kavun ve Beyaz Peynir" vardı diye bahsetmeye başlasanız hemen hemen herkesin aklına kişi kullansa da kullanmasa da RAKI gelebilirdi. Bunun önyargı ile alakası yok diye bir düşüncede olabilirsiniz. Ancak anlatmaya çalıştığım durum Rakı meselesinden daha çok toplumsal olarak alıştırıldığımız önyargı kalıpları hakkında olacak.

Yani; toplum olarak Kavun+Beyaz Peynir ve devamı Rakı olur durumu bizde bilinçli olarak oluşturulmuş Önyargı kalıplarına maruz bırakılmış olabiliriz. Sakallı birisini gördüğümüzde Dini bütün birisi veya dövmeli küpeli birisini gördüğümüzde farklı bir önyargıyı hemen oluşturuyor olabilir ve bütün konuşmamızı ve davranışımızı ilk etapta bu duruma göre şekillendiriyor olabiliriz. Taki sakallı kişinin hiçte tahmin ettiğimiz düşünce de olmadığını öğreninceye kadar. 

Bu bizde oluşturulan Memleket kavramlarında da böyledir. Kars'lı  veya Samsun'lu dediğimde ilk anda farklı önyargı kalıpları ile bakarız. içinde bulunduğumuz en sıkıntılı şeyde budur sanırım. Trabzonlu'ya başka, Diyarbakırlıya başka önyargı kalıplarını memleketini söylediği an yapıştırırız. Sonrasında beynimizi yok öyle değilmiş böyleymiş diye ikna etmeye çalışırız.  

Önyargılardan kurtulmak zor olsa da çaba harcamak gerektiğini düşünüyorum. 

Özellikle daha çok birlik ve beraberliğe ihtiyaç duyduğumuz son günlerde...






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder